ЕБВР понижи прогнозите си за растежа на българската икономика 26.09 | 14:30

От iNews

Европейската банка за възстановяване и развитие понижи прогнозата си за растежа на българската икономика през следващите две години. Според институцията, икономиката на страната ни ще нарасне с 2,2 на сто през 2024 г. и с 2,9 на сто през 2025 година. Спрямо прогнозата от май перспективите са понижени с 0,4 процентни пункта за 2024 г. и с 0,1 процентни пункта за 2025 година.

Въпреки че оценката за представянето на българската икономика е понижена спрямо май, все пак от банката прогнозират ускоряване на темпа в сравнение с миналата година, когато икономическият ръст е оценен на 1,8 на сто. 

За Югоизточна Европа Европейската банка за възстановяване и развитие също понижава прогнозите си, като очаква растежът да се забави до 2 на сто през 2023 г. до 1,9 на сто през текущата година, като корекция е с -0,9 процентни пункта. Догодина ще има ускоряване до 2,6 на сто (корекция с -0,5 процентни пункта). 

Според доклада низходящата тенденция за 2024 г. се дължи на слабото промишлено производство и по-слабото търсене за аутсорсинг услуги. Според банката военните конфликти и екстремното време продължават негативното си влияние върху икономическия растеж в страните. Ревизирани са надолу оценките за растежа на всички обхванати от институцията държави - общо до 2,8% за тази и до 3,5% следващата година. Понижението е  съответно с 0,2 и с 0,1 процентни пункта спрямо предишната прогноза през май.

Водещи

Най-четени