Кристалина Георгиева: Икономическата криза няма да приключи, ако не овладеем здравната 22.05 | 16:22

Според нея достъпът до ваксини е решаващ

От iNews

Директорката на МВФ Кристалина Георгиева говори на срещата на върха за глобалното здравеопазване, организирана от Европейската комисия и Италия като председател на Г-20, съобщава БТА.

В изказването си тя подчерта:

Както вече знаем, икономическата криза няма да има траен край, ако не успеем първо да овладеем трайно здравната криза. Това означава, че политиката по отношение на пандемиите е икономическа политика - обстоятелство, което е от огромно значение за работата на МВФ. Начинът, по който се провежда тази политика също е от значение за икономическото възстановяване и най-вече за предотвратяване на опасното разминаване в икономическото благосъстояние, за което настойчиво предупреждаваме.

Това разминаване ще продължи да се задълбочава, тъй като разликата между богатите страни с достъп до ваксини и бедните страни, които нямат такъв достъп, ще забави излизането от кризата за всички.

Днес служителите на МВФ публикуваха своя принос към продължаващите усилия, които полагат редица други страни за преодоляване на недостига на ваксини, слабости в диагностичната дейност и липсата на терапевтични средства, с които се сблъскват много развиващи се страни, и в подкрепа на усилията за овладяване на пандемията навсякъде по света в полза на всички. Предложението се основава на работата на СЗО, Световната банка, Gavi и Африканския съюз. То има три основни елемента, а разходите за реализацията му се оценяват на 50 млрд. долара.


Най-четени