Намаляват бюджета на прокурорите с 20 млн. лв. 16.02 | 19:44

Пренасочват парите им към БАН

От iNews

Бюджетът на прокуратурата да бъде намален с 20 млн. лева, такова предложение е било внесено между първо и второ четене на закона за бюджета за 2022 г. в НС. ВСС бил уведомен за намерението с писмо, получено на 15 февруари. Проблемът ще бъде обсъден на заседание на Пленума на кадровия орган.

Основният аргумент за орязването на бюджета бил, че прокуратурата не е реформирана.

Парите щели да отидат за БАН. Прокурорите съзират в това опит да бъдат противопоставени на хората на науката.

"Недопустимо е противопоставянето между институциите в България, което следва от посоченото в мотивите осигуряване на средства за БАН за сметка на намаляване на текущите разходи по бюджета на съдебната власт за 2022 г. Оценяваме като изключително положителен подход разбирането на народните представители за осигуряване на необходимия финансов ресурс за развитие на иновационния и научния капацитет на БАН. И смятаме за абсолютно необходимо учените от академията да получават справедливо възнаграждение за труда си. Този подход обаче следва да намери финансовото си обезпечение в изпълнение на задълженията на изпълнителната и законодателната власт, а не чрез намаляване на бюджета за сметка на други органи, изпълняващи различни цели, и то в независимата съдебна власт", посочиха от прокурорската колегия.

Първото намаляване на бюджета на прокуратурата било заложено в проекта, гласуван на първо четене на 10 февруари. Представеният във ВСС проект за бюджет за 2022 г. на прокуратурата бил за 370 120 800 лв.

Експертното предложение на ВСС било за 354 617 500 лв., тоест с 95,8 % от предложението на прокуратурата, поясниха магистрати.

В законопроекта, внесен на 1 февруари 2022 г. от Министерския съвет, предложения бюджет за 2022 г. обаче бил 352 794 000 лв., което представлявало 95,3 %. 

Според прокуратурата намаляването на парите ще доведе до орязване на възнагражденията на вещите лица по възлаганите експертизи. През 2021 г. те са били 4 млн. лв. Ще се затруднят и преводите по дела, които за 2021 г. възлизали на 1,2 млн. лв.

Водещи

Най-четени