Окончателно: Трима са кандидатите за управител на БНБ 07.07 | 19:45

Това е трети пореден опит за избор на управител

От iNews

Три кандидатури за управител на БНБ са постъпили в деловодството на 49-ото НС в хода на приключилата днес в 18 ч. процедура по номиниране на ръководител на централната ни банка, предаде БТА.

По хронологичен ред входираните кандидатури са на: Любомир Христов, предложен от "Възраждане", настоящия гуверньор Димитър Радев, предложен от ГЕРБ-СДС и Николай Каварджиклиев, който бе издигнат от БСП.

Това е трети пореден опит за избор на управител на БНБ след неуспешни процедури в 46-ото и 47-ото НС, а предходният парламент дори не започна такава.

На 23 юни НС прие процедурни правила за условията и реда за предлагане на кандидати за управител на БНБ, според които предложенията за кандидати за управител се правят от парламентарни групи в 14-дневен срок от приемането на правилата. По-дългият срок бе приет след преразглеждане на първоначалното решене, с което кандидатури трябваше да се представят в рамките на 7 дни.

Избраният кандидат е този, който е получил повече от половината от гласовете на присъстващите народни представители. Ако няколко кандидати са получили повече от половината от гласовете на присъстващите народни представители, избран е кандидатът, получил най-много гласове "за".

Когато никой от кандидатите не получи необходимите гласове се провежда повторно гласуване, в което участват двамата кандидати, получили най-много гласове "за". Ако и при повторното гласуване никой от кандидатите не получи необходимите гласове, НС ще трябва да приеме решение за откриване на нова процедура за избор.

Настоящият управител на банката Димитър Радев е избран на 14 юли 2015 г. по време на извънредно заседание на 43-ото НС. Кандидатурата му е издигната от ГЕРБ и "Реформаторския блок". Съгласно закона за БНБ управителят на банката се избира за срок от 6 години, което означава, че мандатът на Димитър Радев е изтекъл на 15 юли 2021 г. 

Водещи

Най-четени