Покачване с 1,4 млрд. лв. на изтеглените от домакинствата кредити 08.08 | 14:00

Най-сериозен е ръстът при кредитите, които домакинствата теглят при покупка на имот, показват данните на БНБ

От iNews.bg

Нов ръст на изтеглените от домакинствата кредити. Само за последните три месеца заемите на потребителите са се увеличили с 1.4 млрд. лв., показват данните на БНБ към средата на годината. В същото време от Централната банка предупредиха за осезаем ръст на лихвите до края на годината.

Най-сериозен е ръстът при кредитите, които домакинствата теглят при покупка на имот, показват данните на БНБ. В края на юни жилищните заеми почти достигат 19 млрд. лв. и само за година нарастват с 18%. Малко по-малък е интересът към потребителските кредити, но и там ръстът е значителен – близо 11% за година, предаде NOVA.

През последната година Оля Кортанова все по-силно усеща ударите на инфлацията върху семейния бюджет. Когато доходите не стигат, а спестяванията свършат, идва ред на кредитите. Така след покупката на ново жилище семейството на Оля Кортанова търси план Б, за да се справи с наличния бюджет. "Аз имам 2 кредита – потребителски са и двата. Единият е 20 хил. лв., а другият е 40 хил. лв. За ремонт ги използвахме парите”, споделя жената. За двата кредита в момента всеки месец Оля плаща близо 1000 лв. вноски към банката, но вече има едно на ум заради очаквания ръст на лихвите. Затова отсега пресмята с колко ще скочи вноската ѝ, ако заемите започнат да поскъпват.

Водещи

Най-четени