Стигат ли заплатите и пенсиите у нас за нормален живот? 19.02 | 13:19

Финансистът Мика Зайкова и икономистът Стоян Панчев коментираха Бюджет 2022

От iNews

Финансистът Мика Зайкова и икономистът Стоян Панчев коментираха пред НОВА стигат ли заплатите и пенсиите у нас за нормален живот.

"Минималната работна заплата по-скоро се използва като инструмент от финансовото министерство да си повишава приходите от данъци и осигуровки. Не мисля, че има много хора, които да живеят с минималната работна заплата”, каза Панчев.

По думите на Зайкова 42 000 са тези, които работят в обществения сектор и получават подобни доходи, а в частния са 565 000.

"Ако преди в частния сектор се очакваше да получават нещо под масата, сега това е невъзможно", каза още Зайкова.

По думите на експерта Стоян Панчев има хора, които ако не са получили увеличение на заплатите си от миналия януари, са обеднели с около 10 %.

Зайкова посочи, че около 1 милион пенсионери взимат минимална пенсия от 370 лв. "Говорим за около 800 000 души, ако не и повече, които са под линията на бедността. Хлябът се увеличи 2 пъти, олиото е по-скъпо с 42%", обясни финансистът.

"Със сигурност ще имаме по-висока инфлация до средата на годината, от тази, която виждаме в момента. Оттам нататък е важно какво ще се случи в Украйна, какво ще каже световната банка", каза Панчев.

Водещи