Тристранката прие наредбата за пенсиите 25.08 | 13:57

Някои работодатели обаче още са скептични към осигуряването само в НОИ

От iNews.bg

Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) е одобрил проекта на Министерството на финансите за новата Нередба за реда и избор на осигуряване, внасяне и разпределяне на задължителните осигурителни вноски, вноските за фонд "Гарантирани вземания на работниците и служителите" и обмен на информация. Това съобщи след заседанието финансовият министър Владислав Горанов. Проектът ще бъде внесен за одобрение и от Министерски съвет, което ще се случи на утрешното или следващото му заседание.

Новата наредба е следствие на от пенсионната реформа и нанесените промени в Кодекса за социално осигуряване (КСО). Тя регламентира точно как хората ще избират дали да се осигуряват за втора пенсия в частен фонд, както е в момента или пък ще изберат всичките им вноски да отиват в НОИ. Ако някой, който в момента има партида в пенсионноосигурително дружество, но желае да се осигурява само в държавния институт, ще трябва да подаде заявление за това в НАП.

Приемането на документа обаче не мина гладко и макар в крайна сметка да го приеха, някои от участниците в дискусията имаха забележки. Така например според председателя на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев приетите промени в нормативната уредба противопоставят държавната на частната пенсия и вредят на приетия у нас преди повече от 10 години тристълбов модел. Вместо частните фондове да надграждат пенсионната система и държавната пенсия, сега те ще трябва да се конкурират с нея, което не е в крак с работещия в момента модел, стана ясно от думите на Велев, цитиран от БТА. Според него и изборът, който се предлага на хората, не е достатъчно информиран.

За нужда от подобряване и доработване на Наредбата се обявиха и от Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване (БАДДПО). Според нейния председател Никола Абаджиев текстовете в документа трябва да се прецизират така, че прехвърлянето на партиди от частен фонд в държавен да бъде равнопоставено спрямо преместването на парите от НОИ към пенсионноосигурителните дружества, съобщи БГНЕС. В предложения в момента вариант се получава обратното, смята Абаджиев.

На обратното мнение обаче са синдикатите. Те смятат, че така предложените изменения на пенсионния ни модел дават на хората по-голям избор и усъвършенстват тристълбовата система. Въпреки това обаче и те смятат, че Наредбата има нужда от доработване.

Водещи

Най-четени