Чужди инвеститори се изтеглят от България, прибират си капиталите 22.05 | 16:00

Британци и руснаци разпродават имотите си у нас

От iNews

Чуждестранни инвеститори изтеглят капитали от страната ни, показва статистиката на БНБ за първото тримесечие на 2021 г. 

За периода януари – март преките чужди инвестиции са с отрицателен знак - минус 27.8 млн. евро. Негативният показател се дължи на изтеглен дялов капитал в размер на 142 млн. евро от чуждестранните собственици в български фирми, както и на върнати заеми към компаниите майки в размер на 384 млн. евро.

Единствено по линия на реинвестиране на печалбата има вливане на чуждестранни финансови средства в българската икономика - за периода януари-март фирмите с чуждестранни собственици са инвестирали 490 млн. евро от реализираната печалба.

Данните на БНБ за преките чуждестранни инвестиции за първото тримесечие на 2021 г. не са окончателни, те се коригират в течение на годината и обикновено се оказват по-високи впоследствие. Така например БНБ съобщи през февруари т.г., че за цялата 2020 г. притокът на преки чужди инвестиции в страната ни е в размер на 561 млн. евро., което е 50% спад в сравнение с предпандемичната 2019 г. В последните си дни правителството на Бойко Борисов обаче се похвали с двойно по-високи привлечени чужди инвестиции през миналата година - 4.2 млрд. лв., което било рекорд за последните 10 години. 

Липсва информация на сайта на БНБ дали е коригирала данните си за преките инвестиции за 2020 г. Ако това е така, вероятно големият ръст се дължи на придобиването на БТК от лондонския фонд United Group в средата на миналата година. Цената не бе обявена, но по неофициални данни тя е 1.3 млрд. евро.

Въпреки, че данните за отлив на преките чужди инвестиции през първото тримесечие да не са окончателни, тенденцията на спад е явна. За сравнение, през първото тримесечие на миналата година, когато ковид-пандемията все още не бе поразила страната и икономиката ни, преките чужди инвестиции са били на стойност 112.2 млн. евро, дължащи се на приток на дялов капитал и реинвестирана печалба. 

Нетният поток от инвестиции на чужденци в недвижими имоти у нас също е отрицателен (- 0.5 млн. евро), което означава, че те преоблаващо разпродават своите недвижимости, отколкото да купуват нови. 

Най-големите нетни положителни потоци по преки инвестиции в страната за януари–март 2021 г. са от Нидерландия (187.3 млн. евро) и Франция (144.4 млн. евро). Най-големите нетни отрицателни потоци са към Обединеното Кралство (240.1 млн. евро) и Русия (147.9 млн. евро).

Автор: Мила Кисьова

Източник: Сега

Водещи

Най-четени