Шефът на НАП познавал обвинения за източването на 53 млн. лв. от АМ "Хемус" 18.12 | 13:19

Румен Спецов нито потвърди, нито отрече, че петролната компания, върху която са се съсредоточили данъчните, е "ЛУКойл България"

От iNews

Шефът на НАП Румен Спецов призна, че познава обвинения за източването на 53 млн. лв. от магистрала "Хемус" Борислав Колев, който е бивш данъчен, "като човек", но не може да каже дали е способен да извърши престъпленията, в които го обвиняват. Той обясни, че от поръчките и разплащанията по договорите за лот 5 на "Хемус" държавата е била ощетена с 20 млн. лв.

След като НАП е започнала проверка на големите получатели на обществени поръчки, те допълнително са декларирали 85 млн. лв., каза още той в интервю за Нова тв. Спецов обаче отказа да отговаря на всички по-конкретни въпроси.

Той нито потвърди, нито отрече, че петролната компания, върху която са се съсредоточили данъчните, е "ЛУКойл България". В края на ноември Спецов беше в Румъния, за да събере данни за работата на голяма петролна руска компания, която отдавна има дейност и в България. В интервю за румънския вестник отбелязва, че компанията през последните 10 години отчита загуби, въпреки че е една от най-големите на пазара в страната. Спецов уточнява, че около нея има куп други фирми, включително български, които работят по такъв начин, че печалбите се оказват в Швейцария или офшорни компании. По същия начин компанията действала и в Румъния. В интервюто за Нова Спецов допълни само, че данъчните имали резерви към начина, по който се изнася печалбата от страната, за да не отчита компанията положителен резултат, макар че това не е незаконна практика. Затова ще променят начина на мониторинг на компанията в опит да разберат защо тя трупа загуби.

Другият проблем, върху който са се съсредоточили данъчните, е фактът, че 11 000 компании са декларирали материални запаси за 9 млрд.лв. "Това са дрехи, храни, обувки, които стоят в складовете. Ние искаме да знаем защо не се търгуват, дали това са реални операции или се прикрива нещо друго", обясни той. След като НАП е започнала проверка на фирмите с големи касови наличности, те са декларирали допълнително 85 млн. лв.

Спецов разкри, че има заловени данъчни с подкупи, но отказа да конкретизира колко и за какво. Уточни само, че били от една специфична дирекция. Той отказа да даде подробности и за фирмата, която е продал на малоимотно лице и която е натрупала огромни задължения към хазната, с аргумента, че прокуратурата още не се е произнесла официално по случая.

Водещи

Най-четени