Ще върнат ли депутатите Бюджет 2023 на МС (ОБЗОР) 28.04 | 19:45

Сметката остава на червено с огромен дефицит от 6,4%

От iNews

На извънредно заседание служебният кабинет одобри проектобюджета за тази година. Той е точно такъв, какъвто беше представен миналия петък. Сметката остава на червено с огромен дефицит от 6,4% или 12 милиарда лева.

Минималната заплата замръзва на нивото си от 1 януари тази година - 780 лева. Пенсиите остават с вариант за индексация от 1 юли - с 12 процента. Прогнозата за икономическия растеж е за 1,6%. Служебното правителство не заложи никакви данъчни промени в план-сметката на хазната.

Служебният кабинет внесе Бюджет 2023 в парламента в последния възможен ден. Така намаляването на рекордния дефицит от 12 млрд. лв.  вече е задача само на депутатите. "В днешния ден няма по-важен въпрос от този за бюджета на държавата. Как да се намали бюджетният дефицит от 6,4% на 3% е задача, на която ще търси решение Народното събрание. Тук не става дума за прехвърляне на отговорността. След като нашите идеи за приходни мерки не бяха възприети, отговорно и разумно е да представим на народните представители бюджет, разработен по действащото законодателство”, заяви на извънредното заседание на Министерския съвет премиерът Гълъб Донев.

Отсега обаче е ясно, че бюджетната процедура в парламента няма да премине без спорове. Още вчера бившият финансов министър Асен Василев обясни, че може да отхвърлят на първо четене финансовата рамка и така да я върнат на Министерския съвет за корекции. "Опитите да се върне бюджетът отново на служебното правителство, считам не само, че не е правилно, а е дори подло. Това е опит г-н Асен Василев да се скрие от провала на финансовата си политика”, смята лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

БСП също предпочитат корекции да има между двете четения, вместо пренаписване. "Имаме два изхода. Или го приемаме на първо четене, въпреки съпротивата си, и между първо и второ четене търсим начин да го коригираме, така, както разбираме политиката. Втори вариант, който чувам от "Продължаваме Промяната” от вчера – че този бюджет ще бъде отхвърлен на първо четене и ще бъде върнат на служебното правителство да направи друг. Кое ви дава гаранция, че няма да влезе същият? Колко време ще го прави друг? Какво ще запише в този друг?”, попита от парламентарната трибуна лидерът на БСП Корнелия Нинова.

От "Възраждане” коментираха лаконично възможността проектобюджетът да бъде върнат на Министерския съвет за пренаписване. "Абсурд! Няма как да стане това”, отсече председателят на партията Костадин Костадинов.

Макар, че вече е в деловодството на парламента, законите за Държавния бюджет остават засега на изчакване. Причината - за 3 дни депутатите успяха да приемат правилника си, но не и да определят съставите на комисиите в Народното събрание. А без комисии, разглеждането на текстовете не може да започне по същество, пише nova.bg.

Водещи

Най-четени