Френските социалисти са на път да превземат и парламента 11.06 | 10:08

След първия тур на изборите социалистите водят убедително

От Ивайло Ачев

Френската социалистическа партия е на път да спечели мнозинство в долната камара на френския парламент (Национално събрание) след първия тур на парламентарните избори в страната, пише BBC.

Левицата взе 46,77% от гласовете на пусналите бюлетина в неделя (10 юни), а Съюзът на народното движение на Никола Саркози е втори с 34,07%. Националният фронт на Марин ль Пен остана трети с 13,6%.

Предстои обаче втори тур на изборите, тъй като във Франция кандидатите за депутати в долната камара на парламента могат да се чувстват сигурни за мястото си след първи тур на парламентарните избори само ако са получили над 50% от гласовете на всички регистрирани гласоподаватели в техния избирателен район. При брой на гласовете в размер на поне 12,5%, съответният кандидат отива на втори тур.

Втората фаза на парламентарните избори във Франция ще се проведе през идващите почивни дни (16-17 юни), като очакванията са, че социалистите и техните съюзници от Френската зелена партия ще грабнат минимум 283 места и максимум 347 места. За пълно мнозинство са необходими 289 места (в Националното събрание броят на депутатите е 577), като Левия фронт на Жан-Люк Меленшон ще вземе между 13 и 20 места, което със сигурност означава доминация на левите в следващия френски парламент.

Водещи

Най-четени