Хлябът няма да поскъпва засега 02.07 | 17:03

Разходите за избработването на продукта са непредвидими, заявяват от бранша

От Ралица Стоянова

Преди началото на жътвата цената на хляба няма да бъде променена, заяви Мариана Кукушева, председател на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България и председател на Консултативния съвет по зърното, цитирана от Агенция "Фокус".

Хлябът няма да промени ценовите си изражения, защото никой не може да предвиди как ще се отрази повишената цена на енергията върху жътвата, каква ще бъде цената на зърното към момента на прибирането му. Не по-малко важен е фактът, че българският потребител намалява своята платежоспособност.

Притесненията заради ръста в цената на тока и природния газ започват по веригата още при земеделските производители заради торовете, които се ползват, заяви Кукушева. Тъй като липсва ясна политика по въпроса колко би трябвало да струва токът от началото към края на една календарна година, разходите за изработването на един продукт в България са непредвидими. По тази причина все по-малка става възможността за развитие на каквато и да било бизнес идея, смята председателят на Федерацията на  хлебопроизводителите.

С 65% са се увеличили енергийните разходи от миналата година досега. Тези 65% не са отразени в крайната цена на нито един продукт, произведен у нас. Увеличението води обаче до затваряне на български предприятия. Растящите енергийни разходи не позволяват да се отварят нови работни места, нито да се повишават работните заплати на работещите в България, каза Кукушева.

Водещи

Най-четени