С тази лесна рецепта за постна питка ще впечатлите всички на Бъдни вечер 24.12 | 12:07

Това е начин да приготвите най-вкусната питка за трапезата и то по бърз начин

От iNews.bg

Вижте рецептата, с която ще впечатлите всички на трапезата за Бъдни вечер:

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

брашно - 700 г

вода - 300 - 400 мл топла

сол - 1 ч.л.

бакпулвер - 1 бр.

сода бикарбонат - 1 ч.л.

ябълков оцет - 2 с.л.

олио - 3 с.л.

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Пресейте брашното три пъти, добавете солта и бакпулвера, разбъркайте да се смесят добре. В чаша смесете содата и оцета, след като шупнат ги добавете към брашното, заедно с олиото. При непрекъснато бъркане на струя добавете топлата вода и замесете меко тесто.

Тази стъпка е най-важната за сполучлива содена питка – месете тестото продължително след оформянето му, или докато, като му направите разрез, в него да има мехурчета въздух. Оформете питка от тестото и я поставете в намазана с олио тавичка. Оставете тестото да престои 15 минути така за да се отпусне, преди да я поставите в фурната за печене, надупчете питката с вилица на повечко места.

Поставете тавата в предварително нагрята на 180 градуса фурна и печете за около 30-35 минути до лек златист загар. Намокрете тензух и изстискайте много добре, извадете изпечената питка и я увийте с него, покрийте със суха кърпа и оставете така за около 10 минути. Сервирайте топла, много мека и вкусна содена питка, особено поръсена с шарена сол!

Водещи

Най-четени