Цацата и попчетата ни излизат "златни" 02.09 | 13:13
По рибните пазари все по-трудно се намира прясна риба
Черноморката риба е поскъпнала двойно през тази година по магазините. Причината за това е, че няма улов на риба, а тази, която е на щандовете и рибните борси е предимно средиземноморска. Това обясниха продавачите на Варненската рибна борса, информира в. "Монитор". При тях най-евтината риба остава цацата (трицона). Цената й през последните три месеца обаче се е вдигнала двойно и тя вече струва по 2 лв. за килограм. Хамсията е с 50 стотинки по-скъпа от цацата. В същото време попчетата (кая) също са се увеличили с левче и вече се предлагат за 5 лв./кг. По-едрите екземпляри (лихнуси) пък струват по 6-7 лева килото.
Пасажите със сафрид все още липсват тази година, обясняват Емил Милев-Лаврака от рибарското сдружение "Черноморски изгрев” във Варна. Засега рибарските корабчета вадят барбуна и чернокоп, които вървят по 6 лева на дребно. На рибния пазар сафридът е 12 лева килото, което кара доста от местните хора сами да идат да си наловят. След като сафрид кълве вече на въдичарите по брега, скоро ще се появят и пасажите, като започва сезонът и за нас, коментира още Милев.
Рибните филета не са променили цената си през последните месеци. Филето от черноморска акула струва 12 лв., колкото е филето и от бяла риба. Филе от скумрия е 8 лева, а от пангасиус – 4 лв.
От черноморските пресни риби най-скъп е лавракът, който удря 32 лева за килограм. Той се среща и по-рядко, също като калкана, който дори и замразен, липсва, а цената му вече стигна 35 лв./кг. Скумрията, която се внася замразена от Норвегия, според размерите си се харчи между 5 и 7 лв. Пресният толстолоб е 4-5 лева за килограм, а прясната пъстърва е по 10 лева килото. Миди от ферма се предлагат по 4 лв./кг, раците вървят по 7-8 лв./кг, калмарите – 12 лв./кг. Килограм белените скариди пък струва 10 лева. Няма стара риба, казват продавачките, когато клиенти питат дали стоката е прясна. Некоректни търговци обаче опитват да пробутват охладена за прясна риба и замразената – за охладена, за да се отърват от стоката по-бързо и преди да изтече срокът й за годност, който е до 2-3 месеца за тлъстата риба и до 4 месеца за другата.
Водещи
-
ИЗВЪНРЕДНО! Осъден доживот полицай от Пловдив се барикадира в дома си
През 2016 г. Венцислав Караждов бе обвинен в убийството на неговите родители с 8 куршума, той...
16.05 | 22:31
-
Борисов: Разединението в българското общество вече взима застрашителни размери
"Който не кара, той не прави инциденти", коментира лидерът на ГЕРБ катастрофата с Кирил Петков
16.05 | 21:00
-
Слави със сромна сватба: Само близките в затворен ресторант
На подписването и венчавката присъствали сестрата на Слави - Петя, племенникът му Теодор,...
16.05 | 20:45
-
Въпреки дъжда: Протестиращи блокираха движението по бул. "Патриарх Евтимий"
Административният съд спря промените в движението в центъра на София. Това става заради...
16.05 | 20:30
Най-четени
-
Пореден протест в центъра на София
Недоволните се заканват от следващата седмица протестът да се премести пред сградата на...
16.05 | 08:45
-
Остава ден до държавните зрелостни изпити след 12 клас
По данни на МОН най-предпочитаният предмет за втората задължителна матура отново е английският...
16.05 | 09:15
-
Премиерската заплата намалява с почти 600 лв. и става 10 313 лв.
Народните представители ще получават месечно под 6700 лв., при над 7000 за сегашните...
16.05 | 08:59
-
Служебният кабинет форсира ядрените и газови проекти
През декември миналата година парламентът прие решение да бъдат предприети действия за...
16.05 | 11:59