Ще обявят ли лютеницата за традиционна българска храна? 25.08 | 21:01

В момента в 90% от случаите се прави от китайско доматено пюре

От Олга Андреева

Атакуваме европейските пазари със защитени, "традиционно български” храни. Производителите на лютеница също поискаха да отличат продуктите си като типично български, с уникален вкус.

За да патентоват вкуса на лютеницата, производителите трябва да докажат, че консервите са на българския пазар от 25 години.

Българската лютеница обаче се прави от вносни суровини. Близо 90% от доматено пюре е китайско, съобщава бТВ.

"Има достатъчно български домати и чушки, за да произвеждаме защитения продукт само от български суровини”, твърди обаче технологът Мария Паунова.

Процедурата по обявяване на даден продукт за "типично български” отнема най-малко две години. На финален етап е одобрението за горнооряховския суджук.

Обсъжда се и идеята да се защити вкусът на розовото сладко.

Отличителният знак в чужбина ще гарантира по-високо качество на потребителя и уникален вкус. 

Водещи

Най-четени