Ще правим 3D снимки с iPhone 15.04 | 12:09

Сканиращото приложение Trimensional позволява създаването на снимки в 3D формат и изпращането им по пощата

От Георги Георгиев

Изследователят от Техническия университет в Джорджия Грант Шиндлер създаде ново приложение за iPhone, iPad 2 и новите версии на iPod Touch, което може да сканира обекти в ЗD формат и да ги изпраща по пощата, информира PhysOrg.com.

Така приложението, наречено Trimensional, което струва 99 цента заменя напълно устройствата за 3D сканиране, които струват по няколкостотин долара. В най-новата си версия то може да изпраща дори триизмерни анимации на заснетите обекти. Срещу няколко долара повече артисти и дизайнери дори могат да вложат заснетия обект в CAD програми или 3D приложения като Maya.

Trimensional работи като използва екрана на iPhone да освети обекта с четири различни светлинни схеми, докато предната камера на апарата прави снимките. Така се създава 3-D образ, който може да се приближава и да се разглежда под всеки възможен ъгъл. Единственото изискване е заснемането да става в абсолютно затъмнено помещение.

Програмата използва техника, която е създадена още през 80-те, но досега е изисквала скъпа осветителна система, неподвижен обект за заснемане и много време. С Trimensional Шиндлер обаче успява да автоматизира този процес. Програмата работи като заснема всеки пиксел

четири различни типа светлинни условия и така създава неговия триизмерен образ. Общият сбор от триизмерни пиксели прави цялото изображение.

Първата версия на Trimensional е създадена още през 2008 г. във вариант за настолен компютър. В момента Шиндлер работи върху версия за Android.

Най-четени