СБ ни отпуска близо 600 млн. лв за железници 15.12 | 14:11

Около 460 млн. лв. се очаква да бъдат отпуснати за модернизиране на влаковете, и до 140 млн. лв. за инфраструктура

От Силвия Стоядинова

Общият размер на средства, които могат да се вземат като заем от Световната банка за модернизиране на влаковете и подобряване на инфраструктурата у нас може да достигне близо 600 млн.лв.

Това стана ясно след като правителството одобри Меморандум за разбирателство със Световната банка в подкрепа на железопътния сектор.

Парите, които може да се получат като заем от банката за реформи в Българските държавни железници, може да достигнат до 460 милиона лева, а заема за Национална компания "Железопътна инфраструктура" - до 140 милиона лева, заяви транспортният министър Александър Цветков.

Българското правителство е изпратило уведомление до ЕК за държавна помощ и има очаквания, че нотификацията ще бъде положителна.

Реформата включва период от пет години, започнал 2009 г. Амбициите са да има оптимизация, не съкращения и постепенно места да се закриват с пенсиониране, при естествено текучество и освобождаване от несвойствени дейности.

Според транспортния министър обаче, реформите вече дават своите първи плодове и с между 12-15 млн. лева е намаляла загубата в БДЖ през 2010 г.

Документът е втора стъпка след меморандума, подписан през август между премиера Бойко Борисов и президента на Групата на Световната банка Робърт Зелик за активизиране на сътрудничеството за развитие на инфраструктурата в България.

С него правителството се ангажира чрез поредица от реформи да създаде финансово стабилен железопътен сектор, който отговаря за европейските изисквания и политики, при спазване на строга фискална дисциплина.

Водещи

Най-четени