България ще участва на световно по футбол 29.11 | 10:33

Бездомните българи получават страхотна възможност за социална изява в обществото

От Краси Киров

България ще има свой представителен тим на десетото юбилейно световно първенство по футбол за бездомни в Мексико догодина.

Новината бе съобщена в официално писмо от Мел Йънг, президент на фондацията организираща Мондиала - Homeless World Cup, адресирано до българския й партньор Sports Management Bulgaria.

Нестандартният, но изключително атрактивен турнир, ще се проведе в Мексико Сити през месец октомври 2012 г.

"Homeless World Cup има удоволствието да Ви съобщи, че Sports Management Bulgaria е одобрен като официален организатор на българския национален отбор по стрийт футбол и всички съпровождащи активности, свързани със селекцията за световното първенство в Мексико Сити 2012", пише в писмото си Йънг.

Основна роля за класирането на България изигра сериозната обществена подкрепа за инициативата, която се изрази в гласуване на официалния сайт на фондация Homeless World Cup през българската страница на проекта nacionalite.org.

За да стане обаче това факт, три телевизии и много печатни и електронни медии помогнаха за популяризирането на начинанието. Другият аргумент за включването на български представител на Мондиала е отличната организация, изградена в страната в рамките на едва три месеца и половина от стартирането на проекта.

България ще бъде представена на световното първенство в Мексико от 8 младежи, подбрани от селекционера на четвъртите в света от 1994 г. Димитър Пенев, който е посланик на проекта. В инициативата към момента са включени приблизително 70 младежи от столичните общински домове за временно настаняване "Св. София" и "Св. Димитър", социален и младежки център "Св. Константин", варненския социален учебно-професионален център "Анастасия д-р Железкова" и пловдивския аматьорки клуб "Жътвари" от кв. "Столипиново".

Всички бенефициенти на проекта участват ежемесечно в турнири в София, в които получават шанс да разкрият потенциала си и впоследствие да бъдат селектирани за световното първенство. Треньорът, който ще води отбора на Мондиала, ще бъде представен на специална пресконференция тази сряда.

Водещи

Най-четени