Мадуро стана първият чужденец, срещнал новия кубински лидер 22.04 | 12:00

Венецуалеският президент отиде в Хавана при Мигел Диас-Канел

От iNews.bg

Президентът на Венецуела Николас Мадуро посети вчера Хавана, за да се срещне с новия председател на Държавния съвет и на Съвета на министрите на Куба Мигел Диас-Канел, предава агенция "Пренса Латина". Така Мадуро стана първият чуждестранен лидер, приет от Диас-Канел, който тази седмица оглави островната нация, предаде БГНЕС. Както отбелязва агенцията, венецуелският държавен глава пристигна в Куба, за да "укрепи братските отношения между двете страни".

"Мадуро изрази подкрепата си към Куба и Диас-Канел, който встъпи в длъжност на 19 април в Държавния и Министерския съвет. Той също така подчерта, че първият секретар на ЦК на Комунистическата партия Раул Кастро ще остане в челните редици и ще гарантира продължаването на революцията в Куба", гласи изявлението на медията.

Преди срещата Мадуро положи цветя на паметника на националния герой на Куба Хосе Марти в центъра на Хавана. По време на обиколката си на острова той бе придружен от венецуелския външен министър Хорхе Арреас.

БГНЕС припомня, че Венецуела е основният политически съюзник на Куба в Латинска Америка и вторият й по големина търговски партньор след Китай. Доставките на петрол от Венецуела осигуряваха дълго време нуждите на около 70% от островната страна. От 2014 г. насам обаче, ситуацията се промени заради дълбоката икономическа и политическа криза, в която изпадна Боливарската република.

Водещи

Най-четени