"Не прави нещо, ако не ти носи удоволствие" 16.12 | 11:40

Тайните за създаване на успешен бизнес на Ричард Брансън

От Ралица Стоянова

Ричард Брансън е единственият предприемач, успял да спечели осем милиарда долара от компании в осем различни индустрии. Една от тях е музикалният конгломерат Virgin Group, която основава едва 20-годишен.

Всичко това той прави, без да е завършил бизнес училище. "Често се чудя, ако бях продължил образованието си по-дълго, за да науча стандартните и шаблонни упътвания "как да започнем бизнес", колко ли различни щяха да бъдат животът и кариерата ми", казва той в новата си книга, "Like a virgin: Тайните, които няма да научите в бизнес училищата".

Колегите от Econ.bg събират 10 от най-добрите съвети от книгата.

Първият е "Не прави нещо, ако не ти носи удоволствие". Понякога работата изисква хвърлянето на много кръв, пот и сълзи, както и приемането на много кофеин. Но в края на деня това, което сме постигнали трябва да ни кара да се гордеем.

Брансън казва: "Когато започнах Virgin от едно мазе в Западен Лондон, нямах някакъв голям план или стратегия. Не съм започнал всичко, за да изградя бизнес империя... За мен правенето на бизнес е нещо, което може да ни накара да се гордеем, нещо, което талантливите хора създават, за да променят живота на другите".

Кои са останалите 9 съвета, вижте в Econ.bg.

Водещи