3% растеж на икономиката ни през тази година чакат от БСК 28.09 | 16:34

93% от българските фирми фалират пет години след създаването си

От Ралица Стоянова

Три процента растеж на българската икономика през тази година прогнозира заместник-председателят на Българска стопанска камара (БСК) Камен Колев при откриването на финансовия форум MySuccess, който се провежда с медийното партньорство на iNews.

Износът ще е основен двигател на икономическото развитие на България, каза още той. Растежът на износа обаче ще се забави до края на годината. Отделно потреблението на вътрешния пазар спада бавно и плавно и няма да се възстанови бързо.

По отношение на междуфирмената задлъжнялост нещата у нас все още са твърде сериозни. Просрочените задължения между компаниите са цели 40% от общия обем на междуфирмените дългове, който възлиза на 100 млрд. лева. Корпоративният дълг пък е в размер на 160 млрд. лева.

Пет години – толкова дълго трае животът на 93 от сто компании у нас, алармира Колев, обрисувайки накратко състоянието на българския бизнес.

Друг негативен аспект за икономическото развитие на страната ни е понижението на преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ). ПЧИ са намалели четири през първите седем месеца на годината в сравнение с миналата година. 20 пъти пък е понижението на показателя през миналата година в сравнение с 2008 година, която се счита за еталон по размер на преки чуждестранни инвестиции у нас.

През миналата година общият обем на инвестициите е възлизал на 6,6 млрд. лева, докато през 2009 година е бил 9,1 млрд. лева. Инвестициите приоритетно трябва да се насочат към иновации, сподели Камен Колев.

Според статистиката до началото на септември усвоените от България евросредства са едва едва 13,8% от възможното. Една четвърт от фирмите, които печелят европейски проекти, се отказват от тях поради липса на финансиране. Средствата за следващия програмен период (2014 г.-2020 г.) се очаква да бъдат почти същите, каза зам.-председателят на БСК.

През следващия програмен период ЕС обмисля въвеждането на нов данък върху финансовите транзакции, а българското правителство разглежда възможността да въведе нов ДДС в България. От стопанската камара са против увеличаване на данъците, защото това би затруднило допълнително бизнеса.

Водещи

Най-четени