435 000 бири сервират всеки ден заведенията у нас 21.07 | 08:54

Това показват данни, изнесени от Съюза на пивоварите в България

От iNews.bg

Бирата все още е на върха сред най-предпочитаните алкохолни питиета у нас, показват данни, изнесени от Съюза на пивоварите в България по повод Илинден – професионалния празник на бранша вчера. Над 500 милиона литра бира са били произведени само през 2022 г., а количеството на продадената надвишава това и стига до 523 млн. литра. Така всеки ден само в питейните заведения и хотелите са били сервирани общо по 435 000 чаши.

През летните месеци, от май до август включително, всеки ден се произвеждат 1 732 000 литра пиво, а се продават 1 911 000. 50% от пълнолетните българи консумират бира поне веднъж седмично, а близо 70 на сто поне веднъж месечно.

По повод на професионалния си празник от СПБ отчитат над 35 милиона лева капиталови инвестиции в бранша за първото полугодие на настоящата година. Традиционно вложенията са за зелени иновации, оборудване и поддържане на най-добри практики в производството на бира.

Бирата всъщност е едно от най-старите и най-консумирани в световен мащаб алкохолни питиета. Нещо повече – тя е на трето място по употреба сред всички напитки, като единствено водата и чая я изпреварват.

Нейната богата история може да се проследи до приблизително 10 000 г. преди новата ера, когато реално започва отглеждането на зърнени култури. Първите истински доказателства за консумацията и производството на пиво идват от древен Египет и Месопотамия. Усилено се говори, че строителите на Пирамидите в Гиза не са били роби, а професионални работници, чието възнаграждение се е изразявало именно в бира.

Водещи

Най-четени