Fitch даде негативна перспектива за развитие на САЩ 29.11 | 19:23

Необходим е план за бюджетни съкращения, казва и тази кредитна агенция

От Ивайло Ачев

Негативна перспектива за развитие на американския кредитен рейтинг даде едно от трите най-големи имена сред кредитните агенции – Fitch, предаде Reuters.

От Fitch изрично предупредиха, че ако до 2013 г. Вашингтон не успее да приеме и да вкара в действие план, с който да свали гигантския си бюджетен дефицит, то американският кредитен рейтинг ще бъде понижен. Засега Fitch държи рейтинга на САЩ на най-високото възможно ниво – AAA, но колегите им от Standard & Poor's го свалиха преди почти четири месеца до AA+.

Като цяло новината не оказа особено влияние на пазарите, тъй като решението на Fitch беше очаквано. Въпреки това агенцията даде ясен сигнал на Вашингтон, че временните мерки по отношение на публичните финанси са именно временни, а не постоянно решение и това не може да продължава вечно, коментира Майкъл Йошиками, главен анализатор на консултантската компания YCMNET.

През миналата седмица т.нар. Суперкомисия не успя да постигне съгласие относно съкращенията в бюджета на стойност 1,2 трлн. долара през следващите десет години. Това доведе до влизането в сила на автоматичен механизъм, който да разпредели тези съкращения по равно между цивилни и военни програми, между вътрешни и външни разходи. Механизмът обаче може да бъде заобиколен в Конгреса и да не влезе в сила от 2013 г., както би трябвало да стане.

Най-четени