Бившата авиобаза край Равнец става индустриална зона 20.07 | 13:46

До края на годината имотът на военното министерство ще бъде прехвърлен към икономическото

От iNews.bg

Бившата авиобаза край Равнец ще бъде превърната в индустриална база. Инициативата е на община Бургас и Министерствотона икономиката, съобщи по време на срещата си с бургаския бизнес икономическият министър Божидар Лукарски.

"Цялата документация е входирана и имам уверението на Министерството на отбраната и лично на министър Ненчев, че идеята ще мине като решение на Министерски съвет", каза Лукарски, цитиран от Фокус.
Областният управител на Бургас Вълчо Чолаков обясни, че основната идея е да се ползва полосата и около съществуващото авиолетище, за да се изгради терминал, който да се ползва от малки карго самолети.

Сградният фонд на авиобазата, който е разрушен и неизползваем, все още е собственост на военното министерство. Правителството трябва да реши този терен да бъде прехвърлен от военното министерство в новосъздадено акционерно дружество на Министерството на икономиката, посочи Чолаков. Той не се ангажира с крайни срокове, но изрази надежда до края на годината да бъде завършено прехвърлянето на земята и нейното преобразуване.

Лукарски пък заяви още, че трябва да се вземе решение изграждане на инфраструктура към индустриалната зона в Бургас, за да стане по-привлекателно място за бизнеса.

 

"Мястото е добро, но трябва да бъде изградена инфраструктура, която да привлече инвеститори, а не е като да няма интерес”, коментира той. И допълни, че с него вече са разговаряли мениджъри на компания, която има интерес към този логистичния парк.

Водещи