Бирата - средно харесвана у нас спрямо Европа 26.10 | 18:04

В България приходите на пивоварната индустрия през миналата година са в размер на 152 млн. евро

От Ивайло Ачев

Средностатистическо – този термин приляга отлично на представянето на България по отношение на консумирането на бира през последните години в Европа.

Около 67-70 литра бира на глава от населението е консумацията у нас през последните години – толкова, колкото е средното ниво в Европа. Данните са от годишния анализ на консултантската компания Ernst & Young за дела на пивоварната индустрия в европейската икономика през 2010 година, съобщава Съюза на пивоварите у нас, цитиран от econ.bg.

В България приходите на пивоварната индустрия през миналата година са в размер на 152 млн. евро. По веригата на доставките българските производители на бира са вложили над 139 млн. евро, от които 26 млн. евро в покупки на ечемик, малц и хмел, 33 млн. евро в опаковки и етикети, 27 млн. евро в дълготрайни материални активи.

За разлика от другите европейски страни, през 2010 г. работната заетост в пивоварната индустрия в България се е увеличила със 17 % в сравнение с 2008 г. Индиректната работна заетост в непосредствено свързаните сектори на доставчиците се изчислява на около 5 200 работни места, от които една трета са в земеделието - 1702 души.

Добавената стойност от производството и продажби на пиво в ЕС се изчислява на 50 милиарда евро. Независимо от увеличението на данъците върху пивоварната индустрия, приходите към държавните бюджетите на страните от ЕС възлизат на 50,6 милиарда евро, което е с 6% по-малко от 2008 година.

На Балканския полуостров най-високо потребление има в Словения – 82 литра на човек годишно. На второ място се класира Румъния със 78 литра годишно, трета е Хърватия със 74 литра.

В Европа най-много бира пият в Чехия, Германия и Австрия.

Според данните от 2010 година за да си купи един литър бира от магазина, средностатистическият европеец трябва да работи 8 минути, докато българинът - 47 минути, румънецът - 30 минути, словенецът - 15 минути.

Като цяло ЕС произвжда 403 млн. хектолитра бира годишно, като само Китай е по-напред в света – 466 млн. хектолитра. В САЩ производството е от 207 млн. хектолитра, а в Русия – 101 млн. хектолитра.

Водещи

Най-четени