Великден е по-евтин в малките градове 17.04 | 21:40

В Родопите може да се намери агнешко по 10 лв./кг, а в София цената е поне с 2 лв. повече

От Мая Александрова

Великденската трапеза излиза по-евтино в малките градове. В Смолян миникошницата за четиричленно семейство струва 44 лв., докато в столицата същите продукти са 53 лв. Причината - в Родопите може да се намери агнешко по 10 лв./кг, а в София цената е поне с 2 лв. повече, пише в. "24 часа".

Всъщност във всеки град има доста големи разлики в цените на продуктите. Оказа се, че при повече

обикаляне могат да се спестят до 30%.

"Продуктите тази година са със 7 - 8% по-евтини от миналата", заяви шефът на Държавната комисия по стоковите борси Едуард Стойчев.

Например цената на агнешкия бут е със 7,6% по-ниска, а на плешката - с 8,6 на сто. Средно месото е около 12-13 лв./кг, което е с 1 лев по-малко от същия период на 2013 г.

На пазара се намира и по-евтино замразено агнешко, но то е внос от Нова Зеландия и Австралия. "Такова месо няма да е прясно и няма да има такъв вкус като българското", коментира Стойчев.

За по-евтино комбинативни граждани се кооперират и обикалят селата, за да си вземат живи агнета направо от кошарите. Обикновено две семейства си делят по половин агне. Така са сигурни, че месото е прясно и българско.

Стопаните се споразумяват на около 6 - 7 лв. живо тегло. Някои дори са склонни да заколят и одерат животното.

Пенсионери обаче масово минават с набор за дроб сарма вместо бут или плешка за празника. Замразен в магазините, той е между 4 и 5 лв. за килограм.

Шефът на Националната асоциация на животновъдите Бойко Синапов твърди, че е недопустимо в магазините агнешкото да струва над 14 лв./кг. Според него нормалната цена била 10-11 лв., защото килограм живо тегло се изкупувал по 5 лв.

При другия традиционен продукт за Великден - яйцата, цената е стабилна от месеци със средни стойности около 19 - 20 ст. за бройка и не се очаквали ексцесии по празниците. В големите вериги дори има кора от 30 яйца на промоция, която струва 4,79 лв., или по 16 стотинки бройката.

3 - 4 лв. излиза зелената салата за Великден. Марулите са по 50-60 ст., репичките 50-70 ст., а връзката пресен лук – 30 - 50 ст.

Българските домати поскъпнаха точно седмица преди празника. На едро цената им скочи с 8 на сто до 2,60 лв./кг, а по пазарите са 3-3,50 лв.

Водещи