Внесли сме повече стоки от Украйна в началото на годината 12.05 | 12:40

Кризата обаче значително е влошила износа ни

От Симеон Досев

Със 17,4% до 290,7 млн. лева е нараснал вносът ни от Украйна през първите три месеца на годината, сочат данните на НСИ. В същото време обаче износът ни към страната се е сринал с 57,7% в сравнение с година по-рано.

Като цяло през първите три месеца на годината износът ни към страните извън ЕС е в размер на 3,4 млрд. лева. Основни търговски партньори на България са Турция, Китай, Руската федерация, Сингапур, Обединените арабски емирства и бившата югославска република Македония, които формират 55,3% от износа за трети страни.

Вносът пък е на стойност 4,4 млрд. лева, като най-голям обем стоки идва от Русия, Турция, Китай и Украйна.

Външнотърговското салдо на България с трети страни през периода януари - март 2014 г. е отрицателно и е на стойност 1,03 млрд. лeвa.

Най-значителен ръст през първите три месеца е отбелязан при химичните вещества и продукти. Спад пък има при минералните горива и масла, както и при необработените материали, негодни за консумация.

През периода януари - март 2014 г. от България са изнесени стоки общо на стойност 9.5 млрд. лв. и спрямо съответния период на предходната година износът намалява с 6,9%. Вносът ни както от ЕС, така и от трети страни, пък възлиза на 11,7 млрд. лева.

Водещи

Най-четени