Държавният регулатор се колебае за лиценза на ЧЕЗ 16.04 | 13:20

ДКЕВР имала нужда от допълнителни проверки

От Ралица Стоянова

Държавният регулатор трябва да извърши още допълнителни проверки в ЧЕЗ, преди да има ясно становище дали трябва да бъдат отнети лицензите на "ЧЕЗ Разпределение” и "ЧЕЗ Електро”.

Това заяви председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Евгения Харитонова след първото открито разглеждане на лицензите на ЧЕЗ, информира агенция "Фокус”.

Харитонова отново подчерта, че отнемането на лиценза трябва да стане в рамките на закона, без никакво отклонение, тъй като дружеството осигурява електрозахранването на цяла Западна България.

"Регулаторът ще провери още веднъж констативните протоколи на дружеството при подмяната на електромерите на потребителите, както и ще обърнем сериозно внимание на доклада на Агенцията за държавна финансова инспекция, където се посочват сериозни суми”, посочи председателят на ДКЕВР.

Тя добави, че ще бъдат повторно обсъдени процедурите на ЧЕЗ по Закона за обществените поръчки.

Евгения Харитонова увери, че електроразпределителното дружество ЧЕЗ ще си понесе глобите по издадените вече административни актове за нарушения. По думите на председателя на ДКЕВР допълнителните проверки на комисията ще бъдат свързани и с минималните и икономически обосновани разходи на дружеството.

Ще бъдат проверени и касите, които ЧЕЗ подсигурява на потребителите си, тъй като в момента те използват други фирми.

По-рано днес регионалния мениджър на компанията Петър Докладал заяви, че пропуските, за които енергийният регулатор упреквал ЧЕЗ, били формални.

Водещи

Най-четени