ЕСО поиска двойно увеличение на цената за пренос 09.04 | 19:07

От сегашните 4,15 лв. за мегаватчас до над 9,70 лева за мегаватчас

От Елица Елефтерова

Електроенергийният системен оператор (ЕСО) е поискал почти двойно увеличение на цената за пренос. Това стана ясно при изслушването на изпълнителния директор на ЕСО Шишман Чаушев от парламентарната комисия по енергетика.

В заявлението си до ДКЕВР операторът е предложил увеличение на цената за пренос от сегашните 4,15 лв. за мегаватчас до над 9,70 лева за мегаватчас. Мотивите за повишението са подробно изложени в заявлението и са на база утвърдени от ДКЕВР компонентни, които се съдържат в цената за пренос, коментира Чаушев, цитиран от БТА.

Той отказа да прогнозира как това увеличение ще се отрази на крайната цена на тока и на износа на електроенергия. Само ДКЕВР може да каже как по-високата цена за пренос може да се отрази на крайната цена на електроенергията, защото тя е микс от много компоненти - цена за производителите на енергия, за обществения доставчик и така нататък, обясни Чаушев.

Изпълнителният директор на Националната електрическата компания Екатерина Истаткова заяви, че е пред приключване процедурата по прехвърлянето на всички документи от НЕК към ЕСО.

Очаква се ЕСО най-вероятно да поеме изплащането на двата кредита от ЕИБ и ЕБВР, тъй като те са инвестиционни кредити, свързани с дейността пренос на енергия, коментира Чаушев. Все още се уточняват балансите на двете компании, текущите задължения и разпределянето им. 

Водещи