За по-малко от година 20% от заведенията фалират при забрана на пушенето 13.05 | 18:03

Това заяви председателят на БРХА Благой Рагин

От Ивайло Ачев

С до 300 млн. лева ще падна оборотът на заведенията у нас, ако се въведе пълната забрана за пушене в затворени обществени помещения. Това заяви председателят на Българската ресторантьорска и хотелиерска асоциация (БРХА) Благой Рагин по време на протеста срещу закона в София днес.

Спадът ще доведе до фалит на 20% от ресторантите, казината и дискотеките у нас до март 2013 година, добави Рагин. Тези които останат без работа ще могат да заминат в Казахстан, където има програма от два  милиарда евро за развитие на малкия и средния бизнес. От тази страна вече има запитвания за въвеждане на българско ноу хау. Не знам обаче какво ще спечели държавата ако нашите деца заминат да работят там, каза Рагин.

Искаме тази тотална  забрана да се отложи с няколко години, докато икономиката  тръгне нагоре, посочи председателят на БРХА. Аз съм непушач и ако зависи от мен бих забранил напълно производството и продажбата на цигари, но икономиката не може да се спре, допълни той. 

Около 200 души се събраха на площад "Александър Батенберг" в София на протестен хепънинг срещу въвеждането на пълна забрана за пушене в закрити обществени места. Тя трябва да влезе в сила от 1 юни тази година. 

Най-четени