Започват преговорите по „Околна среда“ 29.05 | 17:37

Акцентът ще бъде върху теми като водния сектор, битовите отпадъци и управлението на риска от наводнения

От Георги Георгиев

Правителството одобри проекта на оперативна програма "Околна среда” 2014-2020 г. за внасяне в Европейската комисия, с което ще стартират официалните преговори по нея.

Документът определя приоритетите за финансиране в областта на околната среда със средства от Кохезионния фонд и Европейския фонд за регионално развитие на ЕС през програмния период. Разработването на програмата е резултат от работата на тематична работна група, в която участват представители на администрацията и на широк кръг партньори – неправителствен сектор, бизнес, социално-икономически партньори, академична общност, организации на и за хората с увреждания и др.

Програмата поставя акцент върху изграждане на ВиК инфраструктура и устойчиво управление на водния сектор, постигане на съответствие с йерархията при управлението на битовите отпадъци, подпомагане изпълнението на Националната приоритетна рамка за действие за Натура 2000.

Внимание е отделено и на програмите за превенция и управление на риска от наводнения чрез създаване на национална интегрирана система за мониторинг и прогнозиране с цел осигуряване на своевременни решения и предприемане на адекватни действия от компетентните институции, мерки, свързани с укрепване на бреговете в населените места, вкл. екосистемно базирани решения, подобряване качеството на атмосферния въздух посредством осигуряване на многофункционална почистваща техника, намаляване на емисиите на замърсители от превозните средства на обществения градски транспорт и други мерки по общинските програми за качество на атмосферния въздух.

Индикативният бюджет на оперативна програма "Околна среда” възлиза на 1,494 млрд. евро, които ще дойдат от европейското финансиране.

Водещи

Най-четени