Икономиката на САЩ с 0,5% по-слаб растеж от първоначалната оценка 22.11 | 19:30

2% е икономическият ръст на САЩ през третото тримесечие

От Ивайло Ачев

Растежът на американската икономика през третото тримесечие на тази година е 2% на годишна база, показва ревизираната оценка на американското министерство на търговията, цитирана от Reuters.

Първоначалните данни сочеха растеж от 2,5%, но ревизията показа друга картина. Понижението на първоначалната оценка идва заради намаления обем на бизнес резервите, който е с 8,5 млрд. долара по-малък, отколкото се смяташе. Ръстът на бизнес инвестициите е 14,3% на годишна база, а не 16,3% - предишната оценка. Потреблението на домакинствата е с ръст от 2,3%, а не от 2,4%, колкото сочеше първата оценка.

Въпреки това представянето на икономиката на САЩ през периода юли-септември си остава силно, смятат повечето икономисти отвъд Океана.

Догодина обаче американската икономика ще изпита далеч по-големи затруднения, прогнозират специалистите. Основен проблем остава липсата на разбирателство за бюджетните съкращения. Отделно покачването на цената на бензина тежи на домакинствата и тяхното потребление, което е основно перо в американската икономика, намалява.

Водещи

Най-четени