Кольо Парамов: Иван Искров докара КТБ АД до това положение 21.10 | 11:33

Евентуален фалит на банката е най-тежкият възможен сценарий за страната, смята финансистът

От iNews.bg

"Цялата афера с КТБ АД, която започна от 11 юни тази година, е неопределена и до този момент. Но няма начин да не се разбере кой дава поръчката, кой цели сриването на КТБ АД". Това каза финансистът Кольо Парамов в ефира на TV7. Той запита защо квесторите се отнасят към БНБ като пощенски гълъби.

Квесторите не дават онези показатели, които могат да говорят за една стабилност в минало време и ако Иван Искров, ако имаше подобно желание, нямаше да докара банката до това положение.

"Искров ще носи голямата отговорност за случващото се с КТБ. Той беше "присаден в една теория" и трудно ще излезе от този капан, коментира още финансистът. Според него директорът на БНБ ще обере негативите от фалита на банката. Искров отива от банкерството в политиката и тъй като се цели да бъде обявен фалит още другия понеделник, шефът на БНБ ще започне да изпитва една огромна угроза от всичко това, което беше сътворено, уверен е Парамов.

Според финансиста проблемите, които бяха създадени в КТБ ще се отразят много тежко на страната. Ако се стигне до отнемане лиценза на банката, ще пострадат редица предприятия, общини и хора, защото са се доверили в четвъртата по големи банка, припомни Парамов.

Държавата, представлявана от БНБ, не си знае перспективните финансови интереси, смята още финансистът, анализирайки поведението на централата банка у нас. По неговите думи казусът КТБ можеше да бъде разрешен много по-бързо.

Парамов също така смята, че сегашният доклад за състоянието на КТБ АД няма да е окончателен. Остава и отворен въпросът дали във Фонда за гарантиране на влоговете има достатъчно средства за изплащане на депозитите.

Водещи

Най-четени