Милиарди долари са изнесени от Гърция от пране на пари 03.09 | 11:11

261 млрд. долара са изнесени от страната в периода 2003 - 2011 г.

От Ралица Стоянова

От Гърция са изнесени милиарди долари от пране на пари, корупция и укриване на данъци, смята американската неправителствената организация Global Financial Integrity, цитирана от гръцкото издание News in.

В периода 2003 - 2011 г. от страната са изнесени 261 милиарда долара. "Това са огромни загуби за толкова малка икономика", отбелязва  директорът на организацията Реймънт Бейкър пред сп. Spiegel. Според изчисления на организацията през 2010 г. в Гърция са влезли нелегално 90 милиарда долара. През миналата година сумата е достигнала 109 милиарда долара, пише БТА.

Бейкър посочва като причина за ситуацията трудността, с която частните лица и компаниите получават заеми в период на рецесия. Така те са принудени да използват пари от незаконна дейност, за да покрият "дупките".

"Данните показват, че гръцкото правителство не контролира незаконните потоци на пари. Преди кризата Гърция имаше втората най-голяма "сива" икономика в света сред 25 страни-членки на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Само Мексико беше в по-лошо положение", посочва директорът на организацията.

Водещи

Най-четени