Мобилните оператори ще ни мамят по-малко 01.03 | 10:25

Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за защита на потребителите

От Ралица Стоянова

Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за защита на потребителите, информира агенция "Фокус”. Трите законопроекта за промяна на закона ще бъдат обединени на второ четене.

Промените предвиждат да се предотврати възможността за извършване на злоупотреби от страна на мобилните оператори, които са подновявали или променяли едностранно сключени преди това договори.

Предлагат се и промени, свързани с дейността на кабелните телевизионни оператори. Различните пакети за потребителите на кабелна телевизия се определят на базата на брой канали, като операторът по всяко време може да променя програмната схема и да заменя едни канали с други. Тези действия нарушават конкуренцията.

Законопроектът има за цел да прекрати практиката рекламни съобщения да се излъчват със сила на звука по-голяма от тази на останалата част от предаването.

Друга цел на промените е да се уреди проблемът със зачестилите оплаквания от страна на потребители срещу нелоялни търговски практики, прилагани при продажба от разстояние и сключване на договори по телефона.

В КЗП трябва да има хора, които ще защитават интересите на потребителя, а не мълчат чрез бездействие към монополите, каза съпредседателят на "Синята коалиция" Иван Костов при обсъждането на промените.

Водещи