Наемите на "Витошка" - най-ниските на Балканите 03.08 | 12:59

Най-високи са наемите на магазините в Истанбул и Атина

От Ралица Стоянова

"Витошка" е търговската улица с най-ниски наеми на магазините на Балканския полуостров, сочи доклад на имотните консултанти от Colliers International.

Кризата и строежът на метрото се отразиха пагубно на столичната търговска улица. Цените на наемите за месец там сасредно 59,49 долара, което е намаление от 38,5% спрямо година по-рано, пише Econ.bg.

За сравнение в албанската столица Тирана търговската улица Myslym Shyri държи наеми от порядъка на 67 долара, като сумата е паднала с 10% спрямо миналата година.

В съседна Румъния букурещката търговска улица Magheru предлага още по-скъпи наеми - 112 долара за месец. В Белград на улица Kneza Mihaila цените са дори по-високи - 163,58 долара.

В гръцката столица Атина наемите на търговската улица Ermou са едни от най-високите не само за Балканите, но и за цяла Източна Европа - 223 долара. Тези от търговската улица Abdi Ipekçi, Nişantaş пък в най-големия турски град Истанбул са на върха на регионалната класация с цени от порядъка на 334 долара за месечен наем.  

Като цяло в Източна Европа наемите достигат и до 500 долара, като обаче най-често са около 200 и под 150 далара.

Наемните нива на най-предпочитаните търговски в световен мащаб продължават да отчитат нарастване въпреки икономическата несигурност. "5-то авеню" в Ню Йорк запазва първо място като най-скъпа търговска локация в света.

Водещи

Най-четени