Ограниченията за труд на българите във Великобритания остават до 2013 г. 23.11 | 18:58

Рестрикциите бяха наложени в началото на 2007 година

От Ивайло Ачев

До края на 2013 година български и румънски граждани ще имат ограничен достъп до британския трудов пазар. Това стана ясно след изявление на британския министър по имиграционните въпроси Деймиън Грей, предаде BBC.

Обяснението на Грей е, че с мярката се цели защита на пазара на труда на Острова. Решението е в съзвучие с препоръката на Британската комисия по въпросите на имиграцията, която в началото на ноември се изказа в полза на удължаване на рестрикциите. Експертите посочват, че при 2.5 млн. безработни би било неразумно границите да се отварят за нискоквалифицираните работници от Източна Европа.

Решението означава, че български и румънски работници могат да бъдат назначавани в сектори, в които има недостиг на британски работници, както и ако са по-високо квалифицирани от местните хора.

Рестрикциите бяха наложени в началото на 2007 година, когато България и Румъния влязоха в Европейския съюз. Съгласно Договора за присъединяване към Съюза ограниченията могат да останат в сила най-късно до началото на 2014 година.

Водещи