От 2017 г. отпадат проблемите с роуминга и мобилния интернет при пътуване 30.06 | 13:33

Ще плащаме максимум по 5 евроцента за минута разговор в страните-членки

От iNews.bg

От 15 юни 2017 г. таксите за роуминг, както и проблемите с мобилния интернет при пътуване в Европейския съюз (ЕС), отпадат.

Това решение взеха от Европейския парламент (ЕП) и Съветът на ЕС по предложение на Европейската комисия (ЕК). Тази промяна е част от плана за единен пазар в сферата на далекосъобщенията.

Първоначално таксите за роуминг за страните-членки трябваше да бъдат премахнати през декември тази година. През март 2015 г. обаче посланиците на държавите от ЕС в Брюксел решиха, че това може да стане най-рано в средата на 2018 г.

Тогава те предложиха вместо отпадането на роуминга да бъде въведен базов дневен лимит за разговори и сърфиране в интернет, като той да бъде по цени на вътрешния оператор, чийто клиент е даден потребител.

Според днешното решение обаче още на 30 април 2016 г. таксите за роуминг ще бъдат значително редуцирани. От ЕК изчисляват, че тогава разговорите ще струват по 5 евроцента за минута, а текстовите съобщения (SMS-и) ще бъдат максимум по 2 цента на брой. При ползването на мобилен интернет пък един мегабайт ще се таксува с до 5 евроцента. Върху тези цени обаче ще се начислява и ДДС.

Роуминг таксите са многократно намалявани с Европейската комисия още от 2007 г. насам. Източници от телекомуникационния сектор признават, че отпадането на плащането на роуминг не подлежи на съмнение и е въпрос на време, но преждевременното премахване на приходоизточници би затруднило операторите да инвестират в по-бързи мрежи. 

От 2017 г. проблемите с роуминга и мобилния интернет при пътиване, отпадат.

Водещи