Офшорките няма да могат да купуват земеделска земя 03.04 | 14:53

Това реши парламентът с гласуваните на второ четене промени в закона

От Георги Георгиев

Офшорните компании, опериращи в България няма да могат да закупуват земеделски земи, решиха депутатите, гласувайки на второ четене промените в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи.

Според промените търговски дружества, в които съдружниците или акционерите са пряко или косвено регистрирани в юрисдикции с преференциален данъчен режим, не могат да придобиват и да притежават право на собственост върху земеделски земи.

Ограничението важи и за акционерни дружества, които са издали акции на приносител. В същото време депутатите разрешиха право на собственост върху земеделски земи да могат да придобиват физически или юридически лица, които са пребивавали или са установени в България повече от пет години.

По предложение на Атака първоначалният срок "повече от три години" беше увеличен на пет години. Така автоматично от три на пет години беше фиксирано и изискването за юридическите лица, които искат да притежават ниви и пасища у нас.

Те могат да купуват земя, ако са с регистрация по българското законодателство по-малко от пет години, само при условие, че съдружниците в дружеството, членовете на сдружението или учредителите на акционерното дружество отговарят на всички изисквания.

При сключване на сделката за придобиване на право на собственост върху земеделска земя купувачите - физически лица, представят пред нотариуса декларация за произхода на средствата, а юридическите лица - документ, доказващ откъде точно идват парите, записа Народното събрание.

Изискванията няма да се прилагат при придобиване право на собственост върху земеделски земи при наследяване по закон.

Парламентът ще продължи и утре да обсъжда и гласува на второ четене промени в закона, съобщава БТА.

Водещи