Пенчев: Вложителите в КТБ АД няма да разрешат на БНБ да им се подиграва 19.09 | 07:58

Квесторите не приемали пари за погасяването на кредитите

От iNews.bg

Българската народна банка извършила редица грешки спрямо случая КТБ АД, но  хората няма да позволят на БНБ да им се подиграва. Това каза в интервю за "Труд" омбудсманът Константин Пенчев. Той настоя да се вземе незабавно решение за финансовата институция. 

"Има криза и единственият орган, който може да вземе мерки, бездейства. Не трябва да се тупа топката. Всеки ден, в който банката стои затворена, шансовете за оздравяването ѝ намаляват", коментира Пенчев. 

Общественият посредник коментира, че още от първия ден се разиграва сценарий спрямо Корпоративна търговска банка. "У хората години наред се насаждаше убеждението, че това e една от най-добрите и стабилни банки, а изведнъж им се каза, че тя е несигурна. Така се случи най-естественото - хората започнаха да си теглят парите и КТБ беше поставена под специален надзор", каза Пенчев. 

Той посочи, че първата грешка на централната банка била, че внушила със специалния надзор само спиране дейността на банката и не е предприела никакви други мерки. 

Омбудсманът уточни, че надзорът е законов инструмент за оздравяване на КТБ АД, като целта е проблемът да не ескалира, коментира общественият медиатор. 

"Затова имаше идеи, подкрепени от Европейската комисия, че банката трябва лека-полека да започне да отваря врати - вложителите да разполагат с част от влоговете си. Говореше се за до 1000 лв. месечно. Над 100 000 вложители имат до 1000 лв. в КТБ и така техният проблем щеше да се реши напълно. Без мотиви БНБ отказа да направи дори това", добави Пенчев. 

Той каза, че е получил сигнал, че квесторите не приемали плащанията на хората по кредитите, което е единствената разрешена операция във финансовата институция. Същевременно продължавало събирането на такси за обслужване на сметки. Пенчев каза, че е писал до квесторите. 

Омбудсманът е категоричен, че БНБ дължи информация за намеренията си "въпреки мантрите", че парите обичат тишината и свещената банкова тайна. Общественият посредник каза, че Иван Искров и подчинените му не отговарят на десетките писма от вложители, организации, комитети. Облигационерите, които не си получиха парите, също тънели в неведение. 

Пенчев заяви, че явно управителят на БНБ знае, че КТБ АД може да бъде оздравена, но централната банка не желае да поеме отговорност за това и изчаква изборите. 

"Ако някой си мисли, че ще повторим безропотно кризата от 1996-1997 г. и хората по опашките със сълзи на очи ще гледат как им изчезват спестяванията, се лъже. Времената са други, институциите са други и гражданите са други и няма да позволят да се подиграят с тях по този начин", заплаши омбудсманът. 

Правните аргументи на БНБ както за липсата на мерки при надзора, така и за отказа да разреши частични плащания на депозити, са абсолютно несъстоятелни. Те изкривяват закона, стана ясно от думите му. 

Пенчев беше категоричен, че  хората трябва да си получат парите, а някой да плати за нервите и паниката, които им бяха причинени.

"Най-страшният урок и най-голямата последица от кризата с КТБ за банковата стабилност е, че всички видяха, че когато някои властимащи решат да съборят която и да е банка, ще го направят, защото по-силен от държавата няма", добави той. 

Водещи