Порожанов: Изборът на Танов за шеф на митниците е мой 29.08 | 10:38

Никой не ми е повлиял

От iNews.bg

Изборът на Ваньо Танов за шеф на Агенция "Митници" е мой, никой не ми е повлиял. Това заяви служебният финансов министър Румен Порожанов пред bTV. Порожанов бе категоричен, че нито той, нито Танов са партийно ангажирани хора. 

Според Порожанов големият проблем при събиране на приходите е в контрабандата и работата на Агенция "Митница”, тъй като се внасят масово стоки, а не се плаща задължителния ДДС.

Той даде пример, че се пише как у нас влиза камион с 12 тона зеленчуци, предназначени за голяма верига, а след това никой не проверява дали това е така. По думите му дори да има физически контрол по границите, във вътрешността на страната този контрол се губи.

Относно състоянието на бюджета министърът посочи, че недостигът на средства в държавния бюджет до края на годината ще достигне максимум 2,7% от БВП, като една от най-сериозните причини е, че са надценени планираните приходи.

Порожанов обаче предупреди, че ако се наложи държавата да осигурява пари за покриване на депозитите на граждани и фирми до гарантирания размер, това ще надхвърли разрешените от Брюксел 3% бюджетен дефицит. Това обаче според него не е проблем, тъй като не би предизвикало процедура по свръхдефицит.

Най-четени