Протестите във ВМЗ-Сопот не спират 08.01 | 14:01

Работниците се нуждаят от време да преосмислят новата информация

От Ралица Стоянова

Протестните действия на работниците от ВМЗ-Сопот продължават, съобщи Иванка Иванова от КНСБ в завода, цитирана от агенция "Фокус". До този момент не е ясно докога ще протестират служителите. 

"Засега работниците от ВМЗ-Сопот се нуждаят от време за преосмисляне на всичко, което е казано по време на срещата вчера, у тях са се породили много въпроси", каза Иванова.

И днес работниците са се събрали пред управлението, но са били по-малко от друг път – около 400 души от площадката в Сопот и около 150 от площадка в Иганово. Синдикатите са ги запознали с резултата от срещата с ресорните министри вчера. Всяка едно от институциите е поела задължения по срокове относно извършването на приватизацията на предприятието.

До 11-о число кандидат-купувачът ще трябва да подаде оферта, до 15-о число Агенцията по приватизация се ангажира да изготви доклада за сделката и да го внесе в принципала - икономическото министерство. Двамата министри – Делян Добрев и Тотю Младенов, трябва да внесат становище до 3 дни и да го представят на министерствата си за окончателно решение и представянето му пред МС на 23 януари.

Като условие за сключване на сделката е фиксирано задължението на купувача да изплати всички публични плащания на предприятието и заплатите на работниците, каза Иванова. Една част от дължимите заплати може да бъде платена до края на месеца. Ще се прецени като заплата или аванс.

В самия приватизационен договор ще залегнат клаузите за социалните задължения на купувача – да не намалява размера на заплатите и броя на работниците. По силата на колективния трудов договор той трябва да изложи пред синдикатите и вижданията си за оздравителната политика.

За утре също се очакват протести, но е възможно хората да бъдат значително по-малко, добави Иванова.