Публичният дълг на Испания продължава да расте 17.06 | 16:45

Задълженията са вече над 60% от БВП - граница, която не бива да се прескача от страна-член на ЕС

От Ивайло Ачев

Испанският публичен дълг достигна до най-високото си ниво от 13 години насам, съобщи Испанската централна банка. Данните са за първото тримесечие на тази година.

Според официалната информация испанският публичен дълг е 679,78 млрд. евро. Това е 63,6% от годишния БВП на страната. Година по-рано испанският дълг съставляваше 55% от БВП на страната.

Съгласно официалната прогноза на испанските власти публичният дълг на държавата до края на годината ще достигне ниво от 68,7% от БВП.

Съгласно Пакта за стабилност и растеж всички страни-членки на ЕС трябва да поддържат публичен дълг под 60% от БВП. Заради кризата обаче много от европейските държави прескочиха тази граница.

Друга лоша новина за испанската икономика е факта, че лошите заеми на частния банков сектор в страната са достигнали до най-неприятното си ниво от 16 години насам. Общият размер на заемите, които вероятно няма да бъдат събрани, е 115,35 млрд. евро или 6,36% от обема на испанските банкови активи. Данните са за месец април тази година.

Водещи