Руското ембарго - проблем за родните производители 07.08 | 21:10

Част от продукцията, предназначена за руския пазар, ще се върне у нас, коментира експерт

От Симеон Досев

Ограничението на вноса на хранителни стоки от ЕС, което наложи Русия, ще се окаже проблем за българските производители. Това прогнозира председателят на Съюза на градинарите Слави Трифонов. По думите му организацията има два договора за износ с руски търговци, а в момента 600 тона български праскови стоят в хладилни бази, обяснява Трифонов. Забраната ще е тежък удар върху производителите, които са се надявали да изнасят също дини, пипер и зеле, коментира той.

Част от тази продукция ще се върне на нашия пазар. Прасковите например се предлагат по 25 цента на едро. Родните производители са се надявали да получат по 50 цента от износа в Русия. Вносът от ЕС е на по-ниски цени от родната продукция заради по-високите субсидии в други държави членки.

Възможно е и евтини чужди плодове да злаеят родните пазари, коментира Трифонов.

Засега не са наложени ограничения по отношение на плодови и зеленчукови консерви, каза от своя страна Антоанета Божинова, шеф на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци, цитирана от вестник "Преса".

Припомняме, че в сряда (6 август) президентът Владимир Путин забрани импорта на някои продукти, суровини и храни от страни, наложили санкции срещу държавата – САЩ, Евросъюза, Канада, Австралия, Норвегия. Според информацията документът е бил изготвен с цел да бъдат защитени националните интереси на Русия.

Ограниченията ще са в сила в рамките на една година, а руското правителство вече има задача да изготви списък на конкретните продукти, които не могат да бъдат внасяни в страната. Става дума за месо, млечни продукти, зеленчуци, кореноплодни, плодове, ядки, риба, морски дарове и колбаси.

Водещи