Ръст на продажбите на недвижими имоти в Банско 27.08 | 15:13

За сметка на това е спаднал интересът към купуването на земеделски земи

От Елена Кирилова

Ръст на продажбите на недвижими имоти през летните месеци отчитат брокери в Банско, съобщава агенция "Фокус”.

Продажбите на имоти през юли и август се е увеличило значително в сравнение с предходните месеци, обясни Мария Саева, консултант по продажбата на недвижими имоти в курорта.

Според нея в момента цените са достигнали "дъното”, а квадратен метър застроена площ в Банско се предлага на средна цена от 450 евро.

В момента цените на апартаментите са тройно по-ниски, сочи анализът на пазара на недвижими имоти в Банско за последните няколко години.

Апартаментите на последен или партерен етаж и такива, намиращи се в неподдържани сгради, се предлагат на сравнително по-ниски цени, достигащи 350-400 евро за квадратен диаметър.

Двустайните апартаменти вървят срещу сумата от 25 хиляди и 30 хиляди евро.

Огромният интерес към купуването на имоти в Банско това лято се обяснява с пристигането на все повече руски граждани в курорта. Освен тях и много повече българи посещават курорта през летните месеци.

Това, което купувачите търсят на първо място, е жилището да се намира в добре поддържана сграда. Най-предпочитани са апартаментите с една спалня, макар че през последните месеци брокерите отчитат ръст на запитванията за апартаменти с две спални.

Според брокерите 95 на сто от купувачите се сдобиват с имот, тъй като разполагат със собствени средства, а само 5% използват кредити. В тези 5% влизат основно местни жители, които си купуват по-голямо жилище за живеене.

От друга страна, в Банско се забелязва слаб интерес към купуването на земеделска земя. През последния месец купувачите се насочват към земите с изключително ниски цени, обясни Мария Саева. Тенденцията показва, че се търсят цени, в пъти по-ниски от тези, на които се предлагат повечето земи.

Според представители на бранша разликата в цените между търсене и предлагане е 10 пъти, като основните запитвания за земи за застрояване са за цени между 10 и 20 евро на квадратен метър.

Въпросните имоти няма да бъдат застроявани, затова купувачите търсят още по-ниски цени, но за сметка на това имат изключително високи изисквания към самите земи.

В сравнение с предходните четири години интересът към земеделските земи е в пъти по-слаб. Интересът идва най-често от купувачи, които планират изграждането на бензиностанции и такива, които смятат да използват площите за промишлени нужди.

Водещи

Най-четени