Сивата икономика в България е около 40%, сочи проучване 12.11 | 16:47

Изследването включва данни за нерегламентирано получаваните възнаграждения и за частичните заплащания по трудов договор

От Нели Минчева

Равнището на сивата икономика в страната е 40-41 процента, се казва в проучване на Българската търговско-промишлена палата (БТПП). Това съобщи във Видин Ташо Ташев, икономически експерт в БТПП, който представи резултатите от анкетно допитване в страната по проект от ОП "Развитие на човешките ресурси".

Изследването включва данни за нерегламентирано получаваните възнаграждения и за частичните заплащания по трудов договор. Възможно е да има статистическата грешка при изследването в рамките на 3%, каза Ташев, цитиран от БТА.

Над 6000 души са обхванати в проучването, като 40 процента от тях са работодатели и 60 процента работници и служители. Средната работна заплата на заетите в област Видин е с една трета по-ниска от средната за страната, се посочва в допитването. Заетостта в региона е с 12,6 процента по-ниска спрямо средната за страната.

Характерно за Северозападния район за планиране е най-голям процент на наличие на трудови договори – 98% в сравнение с останалите райони за планиране. Това означава, че светлата икономика в региона преобладава и е основа за икономическото развитие, каза Ташев.

Водещи