Синдикатите с 4 условия за приватизацията на "Булгартабак" 09.05 | 13:13

Исканията са за социална защита на работниците

От Елена Коцева

От КНСБ поставят четири социални искания за приватизацията на "Булгартабак холдинг”.

Представители на синдиката се срещнаха в Министерски съвет с премиера.

Президентът на синдиката Пламен Димитров уточни, че от КНСБ искат да се запознаят с конкретните социални ангажименти, които ще трябва да поеме купувачът на цигарения холдинг.

От синдиката предлагат те да са четири, съобщава Фокус.

Първото е предметът на дейност на холдинга и дружествата към него да не се променя в следващите десет години.

Второто – да бъде гарантирана числеността за следващите пет години на персонала към момента на приватизация, като е възможно само пенсиониране и доброволно напускане.

Третото – да бъдат гарантирани средствата във фонд "Работна заплата” в този вид, в който са в момента, за следващите пет години, без средствата за обезщетения по Кодекса на труда и колективния трудов договор и при доброволно напускане на персонала.

Четвъртото изискване е да бъде спазван колективният трудов договор и да бъде удължен за още 2 години.

iNews припомня, че в края на април месец бе обявено, че най-накрая ще стартира приватизацията на "Булгартабак".

През септември 2010 г. бе одобрен договорът с консултанта за приватизация на холдинга - банка Ситигруп. В края на 2009 г. министър Трайчо Трайков заяви, че продажбата на "Булгартабак" ще започне от 100 млн. евро, а очакванията му са приватизацията да е факт до средата на 2010 г.

"Булгартабак холдинг” има 17,2 млн. лв. консолидирана печалба за 2010 г. В активите на холдинга влизат цигарените фабрики в София и Благоевград.

Няколко въпроса, свързани с цялата енергийна стратегия на България, ще поставят пред премиера Борисов от КНСБ. Стратегията е минала вече през парламента на първо четене.

Синдикатите имат редица предложения, които да бъдат внесени в нея – в това число и за петте големи горивни инсталации, една от които е и "Брикел”. Трябва да се предприемат мерки преди края на тази година, както и за следващата.

Водещи

Най-четени