Скандално: Депутатите дават парите ни на офшорки 25.11 | 20:01

Ще могат да притежават 10% от банки, застрахователи и пенсионни фондове у нас

От Ростислава Иванова

Офшорните компании да могат да притежават 10% от капитала на банки, застрахователни и пенсионни дружества в България, реши правната комисия в парламента. Депутатите-юристи гласуваха скандалното предложениена първо четене с промени в Закона за икономическите и финансовите отношения с дружества, регистрирани в юрисдикции с преференциален данъчен режим, свързаните с тях лица и техните действителни собственици, известен като Закон за офшорките.

Промените се правят заради уеднаквяването на европейското законодателство, са посочили като мотив от Министерството на финансите. Европейската комисия е открила наказателна процедура срещу България след направените в миналия парламент промени в закона по предложение на Йордан Цонев и Делян Пеевски от ДПС, орязващи правата на офшорките. В Брюксел считали, че действащият закон нарушавал свободното движение на стоки и капитали в ЕС, посочва БГНЕС.

Въведеният праг от 10% цели да спре злоупотребите, сочат още мотивите на вносителите. 10-те процента ще се отнасят за всички свързани лица с офшорни дружества, а определението за действителен собственик се разширява, така че да не може да бъде заобиколено законодателството.

Промените дават възможност и изясняване на действителните собственици на ожшорните дружества, за да не отиват паричните потоци за пране на пари и финансиране на тероризъм. 

Междувременно депутати от БСП се обявиха против отлагането с две година на глобите за офшорки, които притежават земеделска земя.

В момента Законът за земеделските земи предвижда от 1 октомври 2015 г. да има санкции за офшорните фирми с неизяснена собственост и капитал, притежаващи земеделски земи. Първоначалната глоба е 100 лв. на дка, но ако в следващите три месеца компаниите не се освободят от собствеността, глобата се утроява, припомни Светла Бъчварова от групата на левицата.

По нейни изчисления в момента около 300 000 дка се държат от офшорни компании, които още не са спазили законодателството и не са се освободили от земята. Те трябва да заплатят на държавата около 30-40 млн. лв. санкции. След три месеца размеръ на глобите ще достигне 90 млн. лв., изчисли Бъчварова.

"За тези близо две години 95% от фирмите, попадащи в санкционния режим, успяха да спазят закона. Сега се търси отсрочка за останалите – именно тези, които използват земята, без да развиват модерно и ефективно земеделие", каза Венцислав Каймаканов от ДПС.

 

 

Водещи