Следващите две години - вероятно по-тежки от тази 22.12 | 16:18

Председателят на Софийската търговско-промишлена камара се опасява от инфлацията

От Ивелина Георгиева

2012 година ще бъде още по-тежка от тази година. Това каза Георги Чернев, председател на Софийската търговско-промишлена камара. Като аргумент за тази негативна прогноза той посочи, че еврото ще се обезцени и инфлацията ще се увеличи.

Няма как еврото да изчезне от обращение догодина, защото процесът по въвеждането му е една година и толкова ще трае и процесът на излизането му от употреба, посочи икономистът. По думите му еврото през следващата година ще се обезцени още повече, което ще доведе до нарастване на инфлацията. Този процес неминуемо ще окаже влияние и върху българския лев.

"Може би ще бъдем принудени да се лишим от еврото, защото то не стана световна валута като долара", прогнозира специалистът.

През 2013 година нещата ще станат още по-сложни, защото налице ще е натрупана инфлация от 2012 година и евентуално ефектът от възможна процедура за излизане на еврото от обращение, заяви Чернев. Според него това ще повлияе отрицателно върху различните икономики на Европа и предизвикателствата пред управлението на страните ще са големи.

Специално за България трябва да се мисли по линия на засилване на износа, засилване на вътрешното потребление и на привличането на чужди инвестиции, препоръча Чернев. Всичко това в тези три направления трябва да започне да се случва - затова предложението на Софийската търговско-промишлена палата е да се създаде експертен борд от представителите на браншовите организации.

За да се излезе от тежката ситуация, Чернев препоръча на премиера и министрите да се срещат всяка сутрин с представителите на браншовите организации, докато не започнат да се взимат решения, които да стигнат по най-бързия начин до икономиката.

В момента в почти всички отрасли има сериозен спад на оборотите. Чернев даде за пример бранша на златарите, които отчитат спад на оборота си за 2011 година от 90% спрямо 2008 година. В туризма също има спадане на оборотите, а в някои от секторите дори са замрели.

Според Чернев инвестиционният поток е отишъл в Китай и региона, а дълговете са останали в Европа и САЩ. Затова ние трябва да се насочим към Китай, която има пари и възможности.

Лек противовес на това мнение е фактът, че през ноември преките чуждестранни инвестиции в Китай отчетоха свиване - за пръв път от две години насам.

За момента има напредък и се вижда, че Китай влиза леко в България под най-различна форма – с аренда на земи, ветрогенераторни паркове и завода за автомобили.

Сериозните пари са в китайската държава, тъй като там има огромно вътрешно потребление и много фирми са насочили бизнеса си натам. Заплатите в Китай вече са достигнали до 1000 долара на месец, твърди Чернев.

Водещи

Най-четени