Стартира общественото обсъждане на проектозакона за ВЕИ 02.11 | 12:35

До 2020 г. България трябва да постигне 16% дял на възобновяемата енергия в брутното крайно потребление

От Миглена Ивановa

Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) стартира процедура за обществено обсъждане на проектозакона за енергията от възобновяеми източници (ВЕИ), съобщиха от ведомството.

Измененията имат за цел да осигурят изпълнението на ангажимента на България до 2020 г. да постигне 16% дял на ВЕИ в брутното крайно потребление. Сега действащият закон не съдейства в достатъчна степен за изпълнение на тази цел.

Новият закон транспонира в българската нормативна уредба изискванията на Директива 2009/28/ЕО на Европейския парламент от 23 април 2009 г. за насърчаване използването на енергия от възобновяеми източници и за отмяна на директиви 2001/77/ЕО и 2003/30/ЕО.

С проектозакона се въвеждат подходящи политики и мерки за насърчаване производството на енергия от възобновяеми източници, за подобряване на енергийната ефективност и за въвеждане на енергоефективни технологии.

Важно място в проекта заема уреждането на материята за използване на биомасата и търсене на нови ресурси. Въведени са критерии за устойчивост на биогоривата и другите течни горива от биомасса, чиято цел е да не бъде допуснато евентуално вредно въздействие върху околната среда от използването им.

Водещи